Koulutusjohtaja esittelee Hansgrohen tuotteiden teknisiä yksityiskohtia.

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastaukset:

Kategoria

Valitse luettelosta jokin kategoria

Suihkut ja suihkuhanat

1. Millaisia suihkuja on valittavana?

AXORin ja hansgrohen valikoimasta löytyy lukuisia erilaisia suihkuja niin muotoilultaan, väreiltään, suihkumuodoiltaan kuin asennustavoiltaan. Suihkujen muotoilu on perinteisesti pyöreää, mutta myös kulmikkaita malleja on tarjolla modernimpaan tyyliin. Klassiseen makuun on valikoimassa koristeellisempia malleja.

Suihkujen perusvärinä on kromi tai kromin ja valkoisen yhdistelmä. AXOR-tuotemerkin tuotteita on saatavana myös erikoisväreissä kuten kullan, punakullan, messingin, pronssin ja mustan kromin värisenä, harjattuna ja kiillotettuna. Tuotenumeron 3 viimeistä numeroa kertovat tuotteen värin (-000 kromi, -400 kromi-valkoinen, -800 ruostumaton teräs, -340 harjattu musta kromi, kiillotettu kulta -990 jne.). AXORin mittatilauspalvelusta on tilattavissa tuotteita myös muissa väreissä, kuten kokomustana.

Tuotenimissä S kuvastaa yleensä pyöreää muotoa ja E kulmikasta, kun taas numerot, kuten 120, 300 tai 460, suihkun halkaisijaa millimetreinä. 1jet, 2jet tai 3jet -merkintä ilmaisee kuinka monta erilaista suihkumuotoa suihkussa on valittavana ja Select-maininta kertoo sen, että suihkua vaihdetaan kätevästi napin painalluksella.

Suomessa suihkut asennetaan tavallisesti seinän pintaan, mutta Euroopassa ja muualla maailmassa piiloasenteiset suihkut ovat yleisiä. Seinän pinta-asennukseen on tarjolla esimerkiksi Showerpipe-suihkukokonaisuuksia sekä erilaisia suihkusetin ja termostaatin yhdistelmiä.

2. Mitä pitää ottaa huomioon suihkua valittaessa?

Suihkun valinta tulee aloittaa mahdollisesta asennustavasta. Mikäli suurempaa remonttia tai muutosta ei olla tekemässä, pitää etsiä suihkuratkaisu, joka sopii olemassa oleviin liitäntöihin. Monesti tällaisessa tapauksessa valitaan seinän pintaan kiinnitettävä suihkutermostaatti ja siihen sopiva suihkusetti tai yläsuihkun sisältävä Showerpipe-suihkukokonaisuus, jolla saadaan suurempi suihkunautinto isosta yläsuihkusta. Tärkeää on varmistaa, että suihku sopii suihkutilaan korkeudeltaan ja asennustavaltaan. Kaikki pintaan asennettava suihkut eivät sovi seinän pinnassa kulkevien vesiputkien kanssa.

Uudis- tai saneerauskohteissa, joissa suihkutila päästään suunnittelemaan alusta alkaen, voidaan toteuttaa myös piiloasenteinen suihkuratkaisu, jossa suihkun tekniikka piilotetaan seinän sisään. Näin voidaan rakentaa tyylikäs ja monipuolinen suihkukokonaisuus jopa 5 eri suihkulla (esim. kattoon asennettava yläsuihku eri suihkumuodoilla, vartaloa hierovat sivusuihkut, käsisuihku).

Mikäli suihkutila sijaitsee kerrostalossa, on syytä varmistaa suihkulta vaadittava ääniluokka. Hansgrohen nettisivuilla kunkin tuotteen tietojen yhteydessä on nähtävillä tuotteen ääniluokka ja tuotteella olevat pohjoismaiset tyyppihyväksynnät.

Lisätietoa suihkun valintaan löytyy suihkuesitteestä.

3. Mikä on Showerpipe-suihku?

Hansgrohen Showerpipe-suihkut ovat seinän pintaan asennettavia suihkukokonaisuuksia, joissa on kaikki tarvittava samassa: iso yläsuihku, käsisuihku ja termostaattihana. Malleissa on valinnanvaraa niin muotoilun kuin yläsuihkun koon suhteen. Ylellisimmissä malleissa suihkun pinta on lasia ja yläsuihkun leveys peräti 46 cm. Valikoimassa on myös Showerpipe-suihkuja juoksuputkellisella termostaatilla ja normaalia korkeammalla yläsuihkulla, jotka soveltuvat suihkun lisäksi kylpyammeen yhteyteen. Joissakin malleissa yläsuihkut kääntyvät puolelta toiselle, toisissa vain suihkun kulma on säädettävissä. Suosittelemme tutustumaan tuotteiden mitoitukseen ja ominaisuuksiin ennen ostopäätöstä.

Showerpipeissä vesi kulkee termostaatilta yläsuihkulle kiinteässä seinäpintaa vasten tulevassa pystyputkessa. Pyöreällä pystyputkella varustetuissa malleissa putki on lyhennettävissä haluttuun mittaan. Eri korkuisia pystyputkia on tilattavissa varaosina. Showerpipeä valittaessa on varmistettava tilan korkeus sekä liittimien asennuskorkeus, sillä nämä määrittävät sen, mikä Showerpipe tilaan soveltuu. Huomioitava on myös, että kaikki mallit eivät sovellu seinän pintaan asennettujen vesiputkien kanssa. Tarvittavat tiedot löytyvät nettisivuilta kunkin tuotteen yhteydestä.

Showerpipe-suihkuja voit selata täältä.

4. Mitkä suihkut sopivat seinän pintaan asennettujen vesiputkien kanssa?

Suomessa suihkun vesiputket on usein asennettu seinän pinnalle. Tämä rajaa sopivan suihkun valintaa, sillä kaikki hansgrohen ja AXORin suihkuhanat ja termostaatit eivät sovellu pinta-asenteisille vesiputkille ja sulullisille epäkeskoliittimille.

Suomessa myytävät Ecostat Comfort ja Ecostat 1001 CL Nordic -termostaatit sopivat erinomaisesti pinta-asenteisille vesiputkille. Samoin Showerpipe-suihkut, jotka on varustettu näillä termostaateilla.

Varmista aina ennen tuotteen valintaa tuotteen sopivuus kyseiseen kohteeseen.

5. Mitä eroa on suihkutermostaatilla ja yksiotesuihkuhanalla?

Termostaattihana pitää veden lämpötilan tasaisena vaikka putkistossa veden lämpötila vaihtelee. Yksiotehanan lämpötila vaihtelee, jos putkistosta tulevan veden lämpötila vaihtuu.

6. Mitä pitää ottaa huomioon piiloasenteisia suihkuja suunnitellessa?

Piiloasenteisten suihkujen tekniikka eli runko-osat piilotetaan seinän sisään ja seinän pintaan asennetaan vain ohjausyksiköt ja suihkupäät. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seinässä pitää olla kaksoisrakenne tai vaihtoehtoisesti seinään pitää tehdä tilaa runko-osia ja vesiputkia varten. Suunnitteluvaiheessa on siis huomioitava, että runko-osilla on tarpeeksi tilaa seinän sisällä. Suomen rakentamismääräykset vaativat, että seinän sisään jäävät vesiliitokset tulee aina koteloida ja mahdollinen vuotovesi ohjata näkyville. Niinpä runko-osat ja vesiputket tulee sijoittaa koteloihin ja suojaputkiin, jotta liitosten mahdollinen vuoto voidaan ohjata näkyville.

Suihkujen ja hanojen runko-osien kotelona voidaan käyttää esim. Joramark Oy:n valmistamia teräskoteloita (www.joramark.fi), joihin vesiputkien suojaputket kiinnitetään. Joramarkin valikoimista löytyy erikokoisia koteloita eri yhdistelmien kanssa. Toinen vaihtoehto on rakentaa kotelorakenne vesieristetystä seinästä.

Piiloasenteisia suihkuja suunnitellessa on syytä ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyttä niin kunnan rakennusvalvontaan kuin LVI-suunnittelijaankin toimivan kokonaisuuden varmistamiseksi.

7. Mitä tarkoittavat eri suihkumuodot?

Hansgrohe muotoilee tuotteiden ulkomuodon lisäksi myös vettä. Vesi voi tulla suihkusta todella erilaisilla tavoilla, kuten pehmeinä sadepisaroina, hierovana tai vesiputoussuihkuna. Näitä eri tapoja Hansgrohe kutsuu suihkumuodoiksi. Hansgrohe onkin tunnettu erinomaisista suihkuistaan, jotka tuottavat täydellistä suihkunautintoa. Ehkä tunnetuin ja nautinnollisin suihkumuoto on Hansgrohen keksimä ilmalla rikastettu, erityisen pehmeä ja runsas RainAir-sadesuihku. Tätä suihkua voidaan kutsua aidoksi ja alkuperäiseksi sadesuihkuksi. RainAir-suihku löytyy vakiona esimerkiksi Raindance-malliston suihkuissa.

Tästä linkistä voit katsoa erilaisia suihkumuotoja videoina.

8. Miten voin säästää vettä suihkussa?

Helpoin tapa vedensäästöön on vaihtaa käsisuihku vähemmän vettä kuluttavaan malliin. AXOR ja hansgrohe -valikoimassa on runsaasti vettä säästäviä EcoSmart-suihkuja, joiden virtaama on vain 9, 7 tai 6 litraa minuutissa. Tavalliset Hansgrohen suihkut kuluttavat vettä noin 16–20 litraa minuutissa, mallista riippuen. Hansgrohen käsisuihkujen liitoskierteet sopivat yleisimpiin suihkuletkuihin ja vaihto onnistuu helposti ilman putkimiehen apua.

Vaihtamalla EcoSmart-tuotteeseen säästät vesikulujen lisäksi myös veden lämmittämiseen kuluvassa energiassa. Vedensäästötuotteen hinta on nopeasti maksettu takaisin pienentyneillä vesi- ja energialaskuilla. Voit laskea oman veden ja energian säästöpotentiaalisi kätevällä laskurilla, jonka löydät nettisivuiltawww.hansgrohe.fi/säästölaskuri.

Tästä linkistä EcoSmart-suihkuihin.

9. Mikä on suihku- ja ammehanojen kytkentäväli? Onko tuotteissa standardiliitokset/kierteet?

Tuotteet on valmistettu Eurooppalaisen (myös Suomen) standardien mukaan. Esimerkiksi suihku- ja ammehanojen kytkentäväli on 150mm ja liitokset standardikokoiset. Samoin käsisuihkujen ja suihkuletkujen kierteet ovat puolen tuuman kierteitä (1/2”), joten ne ovat yhteensopivia standardihanojen ja -suihkujen kanssa.

10. Voiko suihkuhanan asentaa saunaan? Entä ulos?

Emme suosittele hanojen tai suihkujen asentamista saunaan, sillä kuumuus vaurioittaa hanan teknisiä osia. Ulkotiloihin emme myöskään suosittele hanoja ja suihkuja, sillä niitä ei ole suunniteltu tähän tarkoitukseen. Tuotteet eivät saa jäätyä, sillä jäätyessään tuotteen sisällä oleva vesi vaurioittaa tuotteen. Siksi esimerkiksi mökille tai kesäasunnolle, jota ei pidetä talvena lämpimänä, asennetut suihkut ja hanat tulee irrottaa ennen pakkasia ja viedä lämpimään varastoon odottamaan seuraavaa kesää.

11. Mitä suihkuja voi asentaa ammeen yhteyteen?

Ammeen yhteyteen sopivat erilaiset amme- ja suihkuhanat, jotka on varustettu ammeen täyttöön tarkoitetulla juoksuputkella. Vaihtoehtoja on monia: seinän pintaan tai piiloasennettavia, ammeen reunaan tai laattatasoon asennettavia tai jopa lattia-asenteisia amme- ja suihkuhanoja.

Yksinkertainen ratkaisu on esimerkiksi seinän pintaan asennettava juoksuputkellinen termostaattihana yhdistettynä suihkusettiin tai valmis Showerpipe-suihkukokonaisuus juoksuputkellisella termostaatilla, isolla yläsuihkulla ja käsisuihkulla.

Kylpyammeelle soveltuvia suihkuja voi selailla täältä.

Pesuallas- ja keittiöhanat

1. Mitä pitää ottaa huomioon pesuallashanaa valittaessa?

Pesuallashanan valinnassa allas määrittää millainen hana on sopiva. Esimerkiksi pieneen altaaseen sopii siro ja matala hana kun taas malja-altaalle tulee valita tarpeeksi korkea hana tai vaikkapa seinään asennettava pesuallashana. Huomioitavaa on, missä kohti allasta hanareikä on ja verrata sitä hanan mitoitukseen (juoksuputken ulottumaan). Tuleeko hanan juoksuputken pää tarpeeksi pitkälle? Mahtuvatko kädet vaivatta hanan alle niin etteivät sormet osu altaan takareunaan? Tuotteiden mitat voi tarkistaa nettisivuilla kunkin tuotteen yhteydestä löytyvistä mittapiirroksista.

Hansgrohe on testannut erilaisia pesuallas ja hanayhdistelmiä valmiiksi. Nämä testitulokset löytyvät nettisivuilta osoitteella www.hansgrohe.fi/ComfortZone-testi.

Lisäksi on hyvä arvioida tarvitaanko Bidette-käsisuihkullinen hana. Bidette-käsisuihkua ei voida lisätä tavalliseen pesuallashanaan jälkikäteen. Hansgrohella on hyvä valikoima Bidette-käsisuihkullisia pesuallashanoja. Löydät ne tästä linkistä.

2. Pesuallas on kaukana WC-istuimesta. Miten saan Bidette-suihkun WC:lle siitä huolimatta?

Bidette-pesuallashanaan on mahdollista vaihtaa Hansgrohen 2 m pitkä letku (standardiletkun pituus 1,6 m). Jos tämä ei riitä, voidaan WC:n yhteyteen asentaa erillinen hana Bidette-käsisuihkulle joko pinta- tai piiloasenteisena. Tähän tarkoitukseen käyvät esimerkiksi yksiotesuihkuhanat ja puikkokäsisuihku.

3. Miksi yläsuihku, käsisuihku tai Bidette-käsisuihku tiputtaa vettä käytön jälkeen?

Suihkupään sisällä on tyhjää tilaa, johon jää hieman vettä kun suihkua on käytetty. Suihkun sulkemisen jälkeen kestää hetken, että suihkupään sisään jäänyt vesi valuu ulos. Erityisesti Bidette-käsisuihkua kannattaa sulkemisen jälkeen ravistaa muutaman kerran, jotta suihkupään saa tyhjäksi vedestä.

4. Mitä pitää ottaa huomioon keittiöhanaa valittaessa?

Keittiöhana on keittiön käytetyin laite, joten keittiöhana kannattaa valita huolella. AXOR ja hansgrohe -mallistoista löytyy erilaisia keittiöhanoja helpottamaan arkisia toimia keittiössä. Esimerkiksi ulosvedettävällä pesimellä varustetut hanat helpottavat suurien astioiden ja peltien pesua. Select-toiminnolla varustetut, napin painalluksella avattavat ja suljettavat hanat helpottavat työnkulkua ja auttavat pitämään hanan puhtaana. Keittiöhana voidaan sijoittaa myös piiloasenteisena seinään, jolloin keittiötasolta vapautuu tilaa muille toiminnoille. Piiloasenteisia ratkaisuja tehdessä tulee huomioida Suomen rakentamismääräykset seinän sisään jäävistä liitoksista.

Mikäli keittiössä on astianpesukone, tarvitaan myös pesukoneventtiili. Tämä voi olla integroituna hanan runkoon tai vaihtoehtoisesti erillisenä tasoon asennettuna. Ota pesukoneventtiilin sijoittelu huomioon jo suunnitteluvaiheessa, jotta voit varata sille paikan tasosta tai altaasta.

AXOR ja hansgrohe keittiöhanat voidaan asentaa lähelle seinää, sillä sivussa olevat kahvat eivät liiku taaksepäin. Valikoimasta löytyy myös alas taitettavia keittiöhanoja, jotka sopivat ikkunan eteen asennettavaksi.

Tutustu keittiöhanoihin.

5. Voiko keittiöhanan juoksuputken kääntymistä rajoittaa?

Useiden hansgrohe keittiöhanojen juoksuputkien kääntymistä voidaan rajoittaa. Suomen markkinoille suunniteltujen keittiöhanojen, joissa on integroitu pesukoneventtiili, juoksuputkien kääntymistä voidaan rajoittaa mallista riippuen joko lisäämällä sopivan kokoinen lisärajoitinpala tai vaihtamalla rajoitin sopivamman kokoiseen. Juoksuputken kääntymisasteet ja oikeat lisärajoittimet löytyvät kunkin tuotteen tietojen yhteydestä nettisivuilta, tästä linkistä keittiöhanat pesukoneventtiileillä.

Tässä esimerkiksi muutama yleisperiaate (tarkistettava aina tapauskohtaisesti): 60º rajoitin sopii pyöreälle keittiöaltaalle ja 80º rajoitin neliönmalliselle altaalle. 110º rajoitin sopii keittiöaltaalle, jossa on ison altaan lisäksi valutusallas ja 150º rajoitin kaksialtaiseen malliin. Lisärajoittimia on ostettavissa mm. LVI-alan tukkuliikkeistä.

Yleistä

1. Mistä AXOR ja hansgrohe -tuotteisiin saa varaosia?

Yleisimmät varaosat löytyvät LVI-tukkuliikkeistä. Harvinaisemmat varaosat tilataan tehtaalta Saksasta LVI-tukkuliikkeen tai jälleenmyyjän kautta. Varaosia on saatavilla vähintään 10 vuotta tuotteen valmistuksen lopettamisen jälkeen. Monissa tapauksissa varaosia löytyy monta kymmentä vuotta vanhoihin tuotteisiin.

Tuotteet on suunniteltu niin, että erilaisia varaosia tarvitaan mahdollisimman vähän. Toisin sanoen useimmat varaosat (säätökasetit, venttiilit, termostaatit jne.) ovat useissa tuotteissa samoja. Tuotteita ja niiden eri versioita on kuitenkin suuri määrä, joten oikeat varaosat tulee tarkistaa aina tapauskohtaisesti. Varaosalistat löytyvät esimerkiksi tuotteen asennus- ja käyttöohjeesta sekä nettisivuilta http://spares.hansgrohe.com.

2. Mikä on tyyppihyväksyntä ja ovatko Hansgrohen tuotteet tyyppihyväksyttyjä?

Tyyppihyväksyntä on vapaaehtoinen menettely, jonka avulla voidaan todeta vesikalusteen täyttävän tietyt standardit. Suomessa vesikalusteiden tyyppihyväksynnät tehdään Eurooppalaisten EN-standardien mukaan. Vesikalusteita koskevia tyyppihyväksyntäehtoja käsitellään mm. SFS-EN 200, SFS-EN 817, SFS-EN 1111 ja SFS-EN ISO 3822-1 standardeissa. Tyyppihyväksynnöistä suomalainen VTT, tanskalainen ETA VA ja ruotsalainen KIWA STA täyttävät kaikki pohjoismaiset standardit ja ilmaisevat tuotteen ääniluokan (ääniluokka 1 on alle 20 dB, ääniluokka 2 alle 30 dB).

Hansgrohen Suomen markkinoille suunnatuilla tuotteilla on suomalaiset tai pohjoismaiset tyyppihyväksynnät. Globaalissa tuotevalikoimassa on paljon muita tuotteita, joilla ei ole pohjoismaisia tyyppihyväksyntöjä. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että tuotteet eivät sovellu Suomeen. Sopivuus on tarkistettava aina tapauskohtaisesti.

Hansgrohen nettisivuilla tuotteiden tietojen yhteydessä on nähtävillä tuotteen ääniluokka ja tuotteella olevat pohjoismaiset tyyppihyväksynnät.

3. Millainen takuu AXOR ja hansgrohe hanoilla ja suihkuilla on?

Hansgrohen tuotteilla on viiden vuoden valmistus- ja materiaalivirhe takuu. Takuu kattaa myös asennustyöt, mikäli tuotteessa on havaittu virhe. Takuuehdot löytyvät nettisivuilta www.hansgrohe.fi/takuu.

4. Miten hanat ja suihkut pitää puhdistaa?

Hanat ja suihkut ovat tehty korkealuokkaisista materiaaleista, mutta tuotteista on pidettävä huolta säännöllisesti. Siten ne kestävät kauniina ja toimivina pitkään. Vaurioiden välttämiseksi hanat ja suihkut pitää puhdistaa oikeaoppisesti säännöllisesti saippua- ja kalkkijäämistä.

QuickClean-toiminnolla varustettujen suihkujen ja hanojen silikonisuuttimista kalkki lähtee helposti sormella rapsuttelemalla. Kromipinnoilta kalkki lähtee tavallisilla kylpyhuoneen pesuaineilla. Puhdistuksen jälkeen on kaikki pinnat huuhdeltava huolellisesti, sillä pintoihin jäävät pesuaineet voivat vaurioittaa tuotetta.

Puhdistuksessa tulee käyttää vain niiden puhdistukseen tarkoitettuja aineita, eikä hankaavia aineita tai tarvikkeita (esim. mikrokuituliinoja) saa käyttää. Pesuainetta ei saa milloinkaan suihkuttaa suoraan tuotteen pintaan, vaan aina ensin puhdistusliinalle.

Puhdistusohjeet löytyvät tuotteen asennus- ja käyttöohjeista sekä nettisivuilta www.hansgrohe.fi/puhdistus.

Hansgrohe käyttää verkkopalveluissaan erilaisia evästeitä (cookies). Voit hyväksyä kaikkien evästeiden käytön tai määritellä omat henkilökohtaiset asetukset tai tutustua yleisiin tietosuojakäytäntöihin.

   

Hyväksyn kaikki evästeet